Vedenalainen vesiputous

Twitterissä leviää komea kuva Maurituksella sijaitsevasta suurikokoisesta illuusiosta, jossa korallien ja hiekan muodostama hahmo näyttää sopivasta ilmansuunnasta vedenalaiselta vesiputoukselta. Illuusio on luonnon jättimäinen versio anamorfisesta katutaiteesta, joissa katuun piirretään kuvio, joka sopivasta näkökulmasta näyttää kolmiulotteiselta.

Myös tämän videon anamorfiset kuvat ovat todella hienoja:

Kaikissa näissä kuvissa olennaista on se, että niitä katsotaan täsmälleen oikeasta perspektiivistä. Pienikin perspektiivin muutos aiheuttaa kokemuksen siitä, että kuvassa on jotakin kummallista ja pian paljastuu, että kuva on vääristynyt.

Näköjärjestelmän pitää jatkuvasti ratkoa tätä ongelmaa, koska silmän pohjalle, verkkokalvolle, heijastuva kuva on kaksiulotteinen ja näön täytyy siitä yrittää selvittää näkymän kolmiolotteinen rakenne. Stereonäkö, joka perustuu oikean ja vasemman silmän näkymäeroihin, auttaa tässä kolmiulotteisuuden hahmottamisessa, mutta jos kuvaa katsotaan kaukaa, kuten yllä olevan saaren tapauksessa tai videon kautta, kuten katutaidevideossa, ei stereonäkö auta vaan illuusio näkyy voimakkaana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): havaitseminen, illuusiot Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Vedenalainen vesiputous

  1. Paluuviite: Anamorfinen roskis | Signaali & Kohina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s