Vaaniva kissa hyödyntää näköjärjestelmän puutteita

Kevään blogailukausi jatkuu kissa-aiheella: uudessa artikkelissa tutkijat ovat hyödyntäneet kissavideoiden parissa viettämänsä ajan ja yhdistävät videoissa näkyvän kissojen vaanimistyylin näköjärjestelmän toimintaperiaatteisiin (Pastutkhov & Carbon, 2021).

Seuraava video on mainio esimerkki tästä vaanimistyylistä. Aluksi kissa kiinnostuu nurkan takaa esiin pilkistävästä sulasta ja päättää hiipiä lähemmäs. Hiipiminen pysähtyy aina kun sulka ilmestyy näkyviin. Kissa jähmettyy täysin paikoilleen ja jatkaa vasta kun sulka on kadonnut nurkan taakse. Tämä toistuu kunnes kissa on aivan sulan vieressä.

Seuraava video tarkastelee tilannetta saaliin näkökulmasta:

Video paljastaa, että saalis ei koskaan näe kissan liikkuvan, kissa vain seisoo paikallaan lähempänä ja lähempänä.

Jopa pieni kissanpentu vaanii samalla tavalla:

Selvästi kissan tavoitteena on päästä huomaamatta saaliin lähelle. Liikkumattomuus on tärkeä keino tähän, sillä liike on merkittävä vihje kuvion ja taustan erottelemisessa.

Toinen olennainen asia on näköjärjestelmän yllättävä kyvyttömyys havaita muutoksia näkökentässä. Tähän sisältyy kaksi toisiinsa liittyvää ilmiötä: tarkkaamattomuussokeus (engl. inattentional blindness) ja muutossokeus (engl. change blindness).

Psykologian professori Daniel Simmons on tehnyt kokeita, joissa kyvyttömyytemme huomata muutoksia paljastuu. Seuraavassa videossa tutkijan avustaja pysähtyy kysymään tietä pahaa aavistamattomalta ohikulkijalta. Neuvonnan keskeyttää ovea kantava henkilö, joka peittää neuvoja kysyvän hetkeksi. Samalla neuvoja kysyvä henkilö vaihtuu.

Toinen klassikko on seuraava koripallovideo. Seuraa ohjeita tarkasti!

Kolmas esimerkki on psykologi Richard Wisemanin korttitemppu. Huomaatko, missä vaiheessa korttien väri muuttuu?

Videoiden esimerkit osoittavat, että kiinnitämme erittäin vähän huomiota asioihin, jotka eivät ole tehtävän kannalta olennaisia. Tätä epäolennaista tietoa ei myöskään tallenneta mihinkään, koska sitä ei tarvita.

Kissat näyttävät tietävän tämän ja hyödyntävät sitä vaaniessaan saalista.

Lisätietoa löytyy esimerkiksi näistä lähteistä:

Scholarpedia: Inattentional blindness

Simons, D. J., & Chabris, C. F. (1999). Gorillas in our midst: Sustained inattentional blindness for dynamic events. Perception 28(9), 1059-1074.

Mack, A. (2003). Inattentional blindness: Looking without seeing. Current Directions in Psychological Science, 12(5), 180-184.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot, tarkkaavaisuus Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s