Näkevätkö kissat illuusioita?

Onpa taas blogailu jäänyt muiden kiireiden vuoksi. Lapsiperheen ruuhkavuodet ja kiinnostavat projektit täyttävät kalenterin aika tiiviisti. Tämä taitaa olla useimpien blogien kohtalo eli alkuinnostuksen jälkeen kirjoittelu helposti jää. Nyt kuitenkin päätin pitkästä aikaa naputtaa pienen blogauksen. Jotta kynnys ei nouse liian korkeaksi, aloitan kevyesti kissavideolla.

Kissojen näköjärjestelmähän muistuttaa monin tavoin ihmisen vastaavaa. Kissojen värinäkö ja näkötarkkuus eivät ole yhtä tarkkoja kuin ihmisellä, mutta toisaalta kissa näkee yöllä paljon paremmin.

Kissoja tutkimalla on tehty monia uraauurtavia tutkimuksia, joissa on selvitetty näköjärjestelmän neuraalista perustaa. Esimerkiksi näkötiedonkäsittelyssä keskeisen center-surround-reseptiivisen kentän toimintaa selvitettiin alun perin kissoja tutkimalla (Enroth-Cugell & Robson, 1966).

Koska ihmisen ja kissan näköjärjestelmät muistuttavat toisiaan, voisi kuvitella, että kissat näkevät illuusioita samalla tavalla kuin ihminen. Tästä löytyykin esimerkki YouTubesta, jossa kissat on laitettu katsomaan tunnettua käärme-illuusiota.

Kissa yrittää napata kiehtovasti liikahtelevaa kohdetta siinä kuitenkaan onnistumatta. Samalla se tulee osoittaneeksi, että kissan havaintokokemus muistuttaa ihmisen kokemusta.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s