Seitsentoistavuotiskaskaiden invaasio

Olin tänään Ylen Aamun Jälkikaronkassa Sini Merikallion ja Jori Grymin kanssa. Ehdimme käydä monta aihetta läpi, mutta oma suosikkini oli seitsentoistavuotiskaskaat, jotka juuri näillä hetkillä ryömivät esiin Pohjois-Amerikassa. Ne ovat siis viettäneet seitsemäntoista vuotta maan alla toukkamuodossa ja nyt kevään tullen kaivautuvat esiin, luovat kuorensa ja etsivät parittelukumppanin. Noin kuukauden päästä ne kuolevat. Aika erikoinen elämänkaari!

Kaskaissa on monia mielenkiintoisia piirteitä, niitä on muunmuassa 15 erilaista ryhmää, joilla on erilaiset esiintymisjaksot. Nyt kaivautuu esiin ryhmä 10, joka on ryhmistä runsaslukuisin.

Noin viidellä prosentilla kaskaista on erikoinen loissieni, joka ottaa kaskaat valtaansa. Se siis tunkeutuu niiden aivoihin ja tekee niistä marionettejaan. Loissienelle altistuneiden kaskaiden peräpää putoaa pois ja tilalle kasvaa valkoinen sieni.

Sieni muuttaa kaskaiden käyttäytymistä. Se erittää kaskaisiin amfetamiinia, joka tekee niistä ylivilkkaita ja väsymättömiä. Samalla se tekee niistä yliseksuaalisia, jolloin ne yrittävät paritella kaikkien vastaantulevien kaskaiden kanssa. Yrittäessään paritella ne kuitenkin hierovat peräpäähänsä kasvanutta sientä muihin kaskaisiin ja näin levittävät sientä muihin kaskaisiin. Tämä on kyllä todella erikoinen tapa levitä!

Lisätietoja kaskaista ja loissienestä löytyy näiden linkkien takaa 1, 2 ja 3.

Jälkikaronkka löytyy täältä.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s