Liezel Kennedyn kadonneet lampaat

Twitterissä leviää kanadalaisen Liezel Kennedyn kuva, jossa hän ihmettelee, minne hänen 550 lammastaan ovat kadonneet. Löydätkö lampaat kuvasta?


Toisessa kuvassa kamera on kohdistettu kauemmas ja lampaat alkavat erottua. Kuva on hieno esimerkki suojavärityksestä, jonka avulla lampaat sulautuvat maastoon.

Suojavärityksen ideana on sotkea näköaistin mekanismit, jotka erottelevat kuvion ja taustan toisistaan. Värityksen ideana ei ole matkia taustaa täydellisesti vaan omaksua taustan tilastollista rakennetta, jolloin ääriviivojen hahmottaminen on hankalampaa. Alla on näkötutkimuksessa kuuluisa kuva, jossa ääriviivat on häivytetty lähes kokonaan. Jos näet kuvan ensimmäisen kerran, saattaa kestää hetken aikaa ennen kuin hahmotat kuvan. Kerron kuvan alapuolella mitä se esittää, mutta älä kurki vielä vaan yritä hahmottaa kuvan sisältö.

dog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvan sisältö kerrotaan hiukan alempana…

 

 

 

 

 

Kuvassa on dalmatiankoira! Tieto sisällöstä auttaa sinua hahmottamaan kuvan nopeammin ja kun olet kerran nähnyt kuvan, et enää pysty olemaan näkemättä kuvan koiraa. Tämä tarkoittaa sitä, että näköjärjestelmäsi on oppinut kuvan sisällön ja pystyy aina yhdistelemään epämääräiset muodot koiraksi.

 

 

 

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): havaitseminen, kuvion ja taustan erottelu Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s