Neliöitä vai ympyröitä?

Facebookissa tuli vastaan todella hieno illuusio, joka on alla olevassa kuvassa. Kun tuijotat kuvan keskellä olevaa valkoista rastia, muuttuvat kuvassa olevat neliöt yhtäkkiä ympyröiksi. Hetken kuluttua ympyrät ovat taas neliöitä, ja tämä vaihtelu jatkuu edelleen kun katsot kuvaa.norcia2600

Päätin katsoa mistä tämä on peräisin, ja ensimmäisenä ajattelin tarkistaa Vuoden illuusio-kilpailun sivut, josta sama kuva löytyikin nimellä ”Coffer illusion”. Kuvatekstissä kerrotaan, että coffer ei viittaa sanaan ”arkku”, kuten kuvittelin, vaan kuvioituun paneeliin.

Mutta mitä illuusiossa tapahtuu? Kyseessä on vaihduntakuva, joka perustuu siihen, että neliöiden ylä- ja alapäädyssä olevat kaarevat kuviot voidaan tulkita joko osaksi ulkonevaa neliömäistä kuviota tai vaihtoehtoisesti osaksi ympyrää, joka hahmottuu neliöiden väliin. Silmään heijastuvalla kuvalla on siis kaksi vaihtoehtoista tulkintaa ja näköjärjestelmän näkymiä jäsentävät prosessit eivät osaa päättää, kumpi näistä tulkinnoista on parempi, joten havaintokokemus vaihtelee jatkuvasti.

 

 

 

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s