Suomen Akatemia myönsi rahoitusta!

Eilen tuli mukavaa sähköpostia kun Suomen Akatemia ilmoitti myöntäneensä minulle rahaa tutkimusprojektiin. Akatemian rahoitukset ovat todella kilpailtuja, joten myöntöpäätös on aina iloinen uutinen. Rahoitus tuli Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta ja siinä olleesta temaattisesta hausta aiheeltaan ”Tieto- ja viestintäteknologian anturit ja toimilaitteet.” Voi tietenkin kysyä, että mitä tekemistä psykologialla on antureiden kanssa? Itse asiassa aika paljonkin.

Minulla on akatemiaprojektissa yhteistyökumppanina Työterveyslaitos, jossa on pari vuotta sitten kehitetty hieno silmänliikkeitä mittaava laite, joka on sijoitettu silmälaseja muistuttaviin sankoihin (Lukander et al, 2013). Alla on pari kuvaa laitteesta.

LasitSankoihin sijoitettava silmänliikelaite mahdollistaa mittaukset arkipäivän ympäristöissä, jolloin voidaan tutkia monia mielenkiintoisia juttuja. Näitä laseja on toki ollut aikaisemminkin, esimerkiksi jokin aika sitten blogasin Michael Landin vuonna 1999 tekemistä kokeista, joissa käytettiin erästä versiota päähän puettavasta silmänliikemittarista. Uuden laitteen voi ostaa vaikkapa SMI:ltä. Työterveyslaitoksen laseissa on kuitenkin pari kiinnostavaa ominaisuutta: Laite tullaan julkaisemaan jossain vaiheessa Open Source-projektina, jolloin jokainen voi 3D-tulostaa kehykset ja ostaa muut osat kaupasta. Tällöin laitteen kokonaishinnaksi tulee noin 350 euroa, mikä on aika eri luokkaa kuin esimerkiksi SMI:n lasit, jotka maksavat 11000 euroa. Tämä mahdollistaa lasien käytön melkein missä vaan sekä suuren lasimäärän valmistamisen.

Tässä projektissa Työterveyslaitos integroi laseihin lisää sensoreita, jolloin lasien käyttäjä kerää suuren määrän dataa omasta ja ympäristön tilasta. Tämä data voidaan välittää käyttäjän ympäristöön, joka voi taas reagoida käyttäjään saamansa tiedon avulla. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, mutta ongelmaksi tulee saadun datan tulkinta ja käyttäjien mahdollisuus hyödyntää suurta datamäärä. Tämä on meidän osuutemme projektista, eli meidän tarkoituksenamme on ymmärtää käyttäjän toiminnan ja silmänliikkeiden välisiä yhteyksiä erilaisissa tilanteissa, jotka ovat hiukan monimutkaisempia kuin Landin teen keittämistehtävä.

Hauskaa päästä projektin kimppuun pian, aloitamme hommat jo tammikuun alussa, joten ensi keväänä mittailemme silmänliikkeitä erilaisissa päivittäisissa touhuissa.

Lähteet

Lukander, K., Jagadeesan, S., Chi, H., & Müller, K. (2013). OMG! – A new robust, wearable and affordable open source mobile gaze tracker. In MobileHCI ’13: Proceedings of the 15th international conference on Human-computer interaction with mobile devices and services (pp. 408–411). Munich, Germany: ACM.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): havaitseminen, HCI, silmänliikkeet, tarkkaavaisuus, visuaalinen ergonomia, visualinen haku Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s