Mikä tekee korkeista koroista naiselliset?

Tänään puhumme Prisma Studiossa muun muassa siitä, miten korkokengät muuttavat naisen kävelytyyliä. Evolution and Human Behavior -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan korkokengillä kävely muuttaa naisen kävelytyyliä naisellisemmaksi (Morris et al, 2013). Morris ja kumppanit hyödynsivät ruotsalaisen Gunnar Johanssonin keksimää biologisen liikkeen ilmiötä. Johansson huomasi 1970-luvulla, että olemme erittäin taitavia huomaamaan inhimillistä liikettä. Kokeissaan hän laittoi ihmisiä pilkkopimeään huoneeseen, mutta kiinnitti heihin muutamia valoja. Kävely videoitiin ja videolla näkyivät vain yksittäiset valopisteet (B alla olevassa kuvassa). Johansson teki tärkeän löydön: liikkumattomat valopisteet eivät välttämättä näyttäneet muuta kuin joukolta valopisteitä, mutta heti liikkeen alkaessa koehenkilöt hahmottivat välittömästi videolta, että kyseessä on liikkuva ihminen. Pystymme siis hahmottamaan ihmisen  liikkeen vain muutaman pisteen keskinäisen liikkeen avulla.

Johansson 1

Käytännössä biologinen liike näyttää tältä:

Myöhemmin on huomattu, että biologisesta liikkeestä voidaan erottaa myös sukupuoli, paino ja mielentila! Tästä linkistä pääset Kanadassa sijaitsevan BioMotionLabin sivuille, jossa voit säätää näitä liikeparametreja. Kävelijän mielentila tai paino todella muuttuu vain pisteiden liikeratoja ja nopeutta muuttamalla.

Biomotion lab 1

Palataanpa Morrisin tutkimukseen, jossa he siis käyttivät biologisen liikkeen ärsykkeitä. Ensin he tekivät videoita, joissa kaksitoista naista käveli juoksumatolla joko tavallisilla kengillä tai korkeilla koroilla. Naisten kehoon kiinnitettiin 13 merkkiä, joiden liike rekisteröitiin. Koehenkilöt katsoivat merkkien liikkeestä tehtyjä videoita, joissa alla olevan kuvan vihreät ympyrät liikkuivat.

Morris 1

Koehenkilöt arvioivat ympyröiden liikkeestä kävelijöiden naisellisuutta, viehättävyyttä ja ikää. Tulokset olivat selvät: korkokengillä kävelleiden naisten tuottamat valopisteet arvioitiin naisellisemmiksi ja viehättävämmiksi kuin tavallisilla matalakorkoisilla kengillä kävelleiden. Tutkijat selittävät tulosta korkokenkien tuottamalla kävelytyylillä. Korkokengät nimittäin lyhentävät kävelijän askelta ja kävelijän lantio liikkuu enemmän, jolloin kävelytyylissä korostuvat naisen kävelylle muutenkin tyypilliset piirteet.

Lähteet

Johansson, G. (1973) Visual perception of biological motion and a model for its analysis. Perception & Psychophysics 14(2) 201-211.

Morris, P. H., White, J., Morrison, E. R., & Fisher, K. (2013) High heels as supernormal stimuli: How wearing high heels affects judgements of female attractiveness. Evolution and Human Behavior, 34(3), 176–181.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): Liikkeen havaitseminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s