Toistettavuuskriisi mindfulness-tutkimuksessa

Tieteellisen tutkimuksen eräs tärkeä piirre on toistettavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos muut tutkijat tekevät tieteellisessä julkaisussa kuvatun kokeen, heidän pitäisi saada samanlaisia tuloksia. Viime vuosina on huomattu, että huolestuttavan monet tutkimustulokset esimerkiksi kokeellisessa sosiaalipsykologiassa ja biotieteissä eivät toistu. Toistettavuuden puute on saanut sellaiset mittasuhteet, että tilannetta kutsutaan nimellä replikaatiokriisi (replication crisis).

Nyt replikaatiokriisi on levinnyt suositun mindfulness-tekniikan tutkimukseen. Mindfulnessiin perusidea on omiin ajatuksiin ja tunteisiin keskittyminen, ja sen on ajateltu esimerkiksi vähentävän stressiä. PLOS ONE -lehdessä julkaistu juttu osoittaa, että mindfulness-julkaisut antavat menetelmän toimivuudesta hiukan liian hyvän kuvan. Tutkijat tekivät analyysin julkaistuista tutkimuksista ja huomasivat, että julkaisuissa on liian paljon tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Tämä voi johtua monesta syystä. Tyypillisin syy lienee se, että onnistuneet tutkimukset on helpompi julkaista, mutta pieleen menneet tutkimukset jäävät pöytälaatikkoon. Tutkijat voivat myös kokeilla erilaisia tilastollisia menetelmiä ja valita sellaisen menetelmän, joka sattuu tuottamaan hyviä tuloksia.

Julkaistu artikkeli on hyvä esimerkki nykytieteen ongelmista, mutta toisaalta se myös kertoo, että tiede toimii, koska ongelmiin puututaan. Artikkeli ei osoita, että mindfulnessista ei olisi mitään iloa, mutta se vihjaa, että mindfulness ei ole ihmelääke kaikkiin ongelmiin.

 

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): tiede, tieteellinen julkaiseminen, toistettavuuskriisi Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s