Kiiltävät jalat leviävät Twitterissä

Sosiaalisessa mediassa kiertää uusi kiinnostava kuva, josta voi tehdä kaksi varsin erilaista tulkintaa. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen, että onpas omituisella tavalla kiiltävät jalat. En heti tajunnut, mitä ihmeellistä kuvassa on, mutta yhtäkkiä jalat muuttuivat mattapintaisiksi ja valkoiset alueet eivät olleetkaan maalitahroja! Mistä tässä oikein on kyse?

shiny-legs

Aluksi näkyvä kiiltävä tulkinta johtuu siitä, että valkoiset alueet on mahdollista tulkita kiiltävässä ihossa oleviksi heijastuksiksi. Pintojen ominaisuuksien tunnistaminen on ihmiselle tärkeää, koska ne kertovat ympäristön toimintamahdollisuuksista. Kiilto voi esimerkiksi kertoa, mistä löytyy vettä tai mikä pinta on vaarallisen liukas.

Näköjärjestelmä tunnistaa kiiltävyyden pinnassa olevasta heijastuskuvioista eli jalkakuvan vaaleista maaliläikistä. Jos kuviot ovat kontrastiltaan ja muodoltaan sopivia, näkö tulkitsee ne kiiltävyyden aiheuttamiksi. Kiiltävien jalkojen kuvassa valkoiset alueet ovat juuri rajalla eli ne on mahdollista tulkita sekä heijastuksiksi että maaliläikiksi. Niinpä kuvan tulkinta voi vaihtua kesken katselun.

Lisätietoja

Chadwick, A. C., & Kentridge, R. W. (2015). The perception of gloss: A review. Vision Research, 109(PB), 221–235. (Maksumuurin takana).

Jan Jaap R. van Assen, Maarten W. A. Wijntjes, Sylvia C. Pont (2016) Highlight shapes and perception of gloss for real and photographed objects. Journal of Vision 2016;16(6):6. (Avoin).

Maria Olkkonen, David H. Brainard; Perceived glossiness and lightness under real-world illumination. Journal of Vision 2010;10(9):5. (Avoin)

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s