Vaihduntakuvien uusi tulokas: Ankkabanaani

Nykyisin tuntuu, että Twitterissä leviää lähes päivittäin mielenkiintoisia kuvia, nyt sieltä ilmaantui hieno vaihduntakuva, joka voi näyttää sekä ankalta että banaanilta. Kuva on erittäin hyvin onnistunut, se on juuri kahden tulkinnan rajamailla ja kokemus vaihtelee jatkuvasti.

duck

Vaihduntakuvilla on pitkä historia havaintopsykologiassa. Kuuluisin vaihduntakuva taitaa olla saksalainen ankka/kani-kuvio, joka julkaistiin vuonna 1892 saksalaisessa huumorilehdessä Fliegende Blätterissa.

kaninchen_und_ente

 

Toinen maineikas kuva on vaimo/anoppi -kuva, joka ilmestyi yhdysvaltalaisessa Puck-lehdessä vuonna 1915.

vaimo-anoppi-2

Kuvat ovat paitsi hauskoja kuriositeetteja, myös tieteen kannaltaa mielenkiintoisia. Niillä on selvitelty esimerkiksi aivoissa olevia näkymien malleja ja tietoisuuden syntyä.

Lisätietoja

Kornmeier, J. & Bach, M. (2012) Ambiguous Figures – What Happens in the Brain When Perception Changes But Not the Stimulus. Frontiers in Human Neuroscience 6, Article 51. (Avoimesti luettavissa).

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s