Kannattaako limbiselle järjestelmälle jutella?

Blogasin taas Prisma Studion sivuilla, aiheena oli nyt Dynamic Neural Retraining System (DNRS), joka on ollut viime viikkoina Suomessa paljon julkisuudessa erityisesti Maria Nordinin toimesta. Olen blogissani varsin kriittinen menetelmää kohtaan, koska siinä on paljon epätieteellisiä piirteitä. DNRS ei ole ainoa tällainen menetelmä, vaan muitakin vastaavia on olemassa.

Esimerkiksi The Gupta programme käyttää samalla tavalla neuroplastisuuteen ja limbiseen järjestelmään liittyvää terminologiaa. Toisin kuin DNRS-menetelmässä, The Gupta programmessa ohjelmointi kohdistuu suoraan limbisen järjestelmän osaan, mantelitumakkeeseen. Menetelmän luvataan olevan kuitenkin turvallinen, sillä pelkoa mantelitumakkeen sammumisesta kokonaan ei ole.

Neurosculpting-menetelmässä keskitytään enemmän aivojen muokkautuvuuteen, limbistä järjestelmää ei nosteta erikseen esille.

Kaikille näille menetelmillä on yhteistä se, että psykoterapioissa käytettyjä menetelmiä yhdistellään omaksi systeemiksi, joka maustetaan neurotieteen termistöllä. Selvästi on helpompi ajatella, että käy neurologisessa kuntoutuksessa kuin että käy psykoterapiassa.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): huuhaa, neurokieli Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s