Mekko ja geenit

Luulin ja käsitelleeni mekko-jutun loppuun kahdessa edellisessä blogissani (Täällä ja täällä), mutta tästä nousee edelleen uusia teemoja. Teetin jokunen vuosi sitten geenitestin 23andme-palvelussa ja sieltä tulee joskus kyselyitä, joissa kysytään vaikkapa likinäköisyydestä tai sairauksista. Pari päivää sitten sieltä tuli jälleen postia otsikolla ”Help Us Conduct Genetic Research” ja kun avasin postin, niin mekkohan se siellä oli:

23andme

Loggauduin 23andme-palveluun ja siellä kysyttiin tyypillisimpiä värivaihtoehtoja. Kysymykset on valittu ehkä vähän huonosti, koska monet näkivät muitakin värejä. Ainakin tuossa ”Other”-vaihtoehdossa kannattaisi olla avoin kenttä, johon voi itse täyttää näkemänsä väriyhdistelmän. Itse näen mekon aina sini-mustana.

23andmeMekko

Mitä tällä tutkimuksella sitten mahdetaan etsiä? Aihe liittyy tietenkin jollakin tavalla geeneihin, koska 23andme:llä on geenitiedot jokaiselta kyselyn saaneelta henkilöltä. Kuinka geenit sitten voisivat vaikuttaa mekon havaitsemiseen? Ensimmäisenä tulee mieleen värisokeus, joka useimmiten on perinnöllistä ja muuttaa värien havaitsemisesta. Värisokeilla ihmisillä värien havainto saattaisi olla juuri sen verran erilaista, että he näkisivät mekossa jomman kumman yleisimmistä värivaihtoehdoista useammin. Toinen vaihtoehto olisi, että geenit vaikuttavat jotenkin värien pysyvyyteen, joka on mekon erilaisten havaintojen perusta. Jäämme odottelemaan tulosten julkaisua.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): Värien havaitseminen, värit Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s