Ensimmäinen tutkimus mekosta: Sininen mekko onkin nyt vihreä

Väriään vaihtava mekko on jo innostanut ensimmäisen tutkijan selvittämään, kuinka ihmiset sen havaitsevat. Tarja Peromaa Helsingin yliopistosta on kerännyt kiinnostavan aineiston mekon havaitsemisesta. Tarja kysyi Uuden Suomen lukijoilta, missä väreissä he mekon näkivät. Vastaajia oli peräti 884, mikä on tosi hyvä aineisto. Suurin osa vastaajista näki mekon sini-mustana, mutta yllättävän moni myös muina väriyhdistelminä. Erityisen mielenkiintoista oli se, että valko-kultainen värivaihtoehto ei ollutkaan toiseksi yleisin, vaan vaalean sininen-kultainen -väripari. Myös muita väripareja nähtiin.

Sen jälkeen Tarja on tehnyt fiksun kuvamuokkauksen, hän on muuttanut sinisen vihreäksi ja keltaisen punaiseksi! Havaitut värit vaihtelevat myös tässä uudessa versiossa, mutta nyt yleisin vaihtoehto ei olekaan vihreä-musta vaan vihreä-punainen. Voit itse katsoa täältä, kuinka näet mekon uuden version.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): Värien havaitseminen, värit Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s