Sitruunailluusio

Visuaaliset illuusiot ovat havaintopsykologian hauskin alue, jossa tutkijat kehittelevät kuvoita, jotka näyttävät erilaiselta verrattuna siihen mitä ne oikeasti ovat. Hyvän illuusion kehittäminen on vaikeampaa kuin voisi kuvitella, joten uuden illuusion näkeminen on aina mielenkiintoinen juttu.

Frontier in Human Neuroscience-lehdessä esitellään uusi illuusio, jonka kehittäjät ovat nimenneet sitruunailluusioksi. Illuusio on alla olevassa kuvassa, jossa on hiukan sitruunan näköisiä kuvioita. Illuusio on kuvion oikeasta ja vasemmasta kärjestä lähtevissä viivoissa, jotka näyttävät kaareutuvan hiukan kuvion sisäosaan päin. Illuusio näkyy sekä mustassa kuviossa (A) että ääriviivakuvassa (B). Toisaalta kolmannessa versiossa (C) illuusiota ei näy eli pienestä pallosta kohti suuren pallon ylä- tai alaosaa lähteävä viiva näyttää heti pienesta pallosta lähdettyään suoralta.

fnhum-09-00095-g0001

Koska kyseessä on uusi ilmö, tutkijat kokeilevat, minkälaisilla kuvioilla ilmiö esiintyy. Ensin he testaavat, johtuisiko ilmiö siitä, että kuvio oikeasti muistuttaa sitruunaa ja tämän tuttuuden johdosta näemme kaareutuvuutta siellä missä sitä sitruunassakin olisi. Alla olevan kuvan esimerkit osoittavat, että näin ei ole. Kaareutuvuutta näkyy myös muissa kuvioissa vaikka kuvioiden kärkiä yhdistävät viivat ovat todellisuudessa suoria.

fnhum-09-00095-g0002

Toisaalta kuviossa, jossa kärjistä tehdään todella teräviä, kuten alla, illuusio ei ole niin voimakas vaan kuvioiden terävistä kärjistä lähteävät viivat näyttävät heti kärjen jälkeen suoralta.

fnhum-09-00095-g0008

Myöskään suorakaiteen muotoisissa kuvioissa illuusiota ei synny. Alla olevassa kuvassa suorat viivat näyttävät suorilta.

fnhum-09-00095-g0009

Tutkijat olettavat, että illusorinen kaareutuvuus saattaa johtua varhaisten näköaivoalueiden tiedonkäsittelystä, jossa ääriviivat yhdistetään toistensa kanssa. Illuusion synnyttävissä tapauksissa kuvan kärjissä tapahtuva kaareutuvuus tekee tiedonkäsittelylle vaikeaksi hahmottaa viiva suorana ja syntyy illuusio pienestä kaareutuvuudesta.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): havaitseminen, illuusiot, neurotiede Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s