Myös iPhone näkee mekkoilluusion

Ihmiset näkivät kuuluisan mekon pääasiassa kahdella eri tavalla: sinimustana ja valkokultaisena. Ilmiölle löytyi psykologisia selityksiä, jotka liittyivät värien pysyvyyteen. Minua jäi kuitenkin harmittamaan se, että en pysty näkemään mekon kahta erilaista värivaihtoehtoa vaan olen jämähtänyt sinimustaan versioon. Tähän tuo nyt apua Paul Debevec -niminen henkilö, joka on ostanut mekon tutkiakseen, miltä se näyttää erilaisissa olosuhteissa kuvattuna. Paul otti mekosta kaksi kuvaa. Ensimmäinen kuva on otettu tavallisessa toimistovalaistuksessa ja se on alla olevassa kuvassa vasemmalla. Mekko näyttää selkeästi sinimustalta. Alla oikealla on kuva, joka on syntynyt kun iPhone on viety hyvin lähelle mekkoa. Yllättäen mekko näyttääkin valkokultaiselta!

Mekko ja iphone

Paulin mukaan kuvan värit muuttuvat, koska kamera yrittää tehdä samaa kuin ihmisen näköaisti eli ottaa selville mitä värejä näkymässä oikeasti on. Kamera tekee tätä säätämällä kuvan valkotasapainoa (ks. myös täältä). Kun kamera on niin lähellä mekkoa, että se ei näe muuta kuin mustaa ja valkoista, se arvaa, että siniset ovatkin oikeasti valkoisia ja voimistaa kuvan punaista ja vihreää kanavaa. Tämä saa aikaan mustien alueiden muuttumisen kullanvärisiksi. Ja minä olen tyytyväinen kun vihdoinkin näen myös toisen havaintovaihtoehdon.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): Värien havaitseminen, värit Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s