Facebook tietää minkä värisenä näet mekon

Väriään vaihtavaa mekkoa on nyt tutkinut Facebookin Data Science -yksikkö, joka on selvittänyt Facebookin käyttäjien mekkohavaintoja. He eivät ikävä kyllä kerro, kuinka monta ihmistä aineistossa on, mutta olettaisin, että aika paljon. Tutkijat etsivät Facebookin käyttäjien mekko-viesteistä sanapareja ”musta” ja ”sininen” tai ”valkoinen” ja ”kulta”. Jos viestissä oli kumpikin sanapari, viestiä ei laskettu. Koska Facebook tietää käyttäjistään yhtä ja toista, voivat he näppärästi tutkia, kuinka erilaiset asiat vaikuttavat mekon havaitsemiseen. Tulokset olivat seuraavanlaisia:

  • 42% näki mekon musta-sinisenä ja 58% valko-kultaisena
  • Miehistä 6% enemmän näki mekon musta-sinisenä
  • Nuoremmat ihmiset näkivät mekon todennäköisemmin musta-sinisenä. 13-17-vuotiaiden ja 55-64 -vuotiaiden ryhmien ero oli peräti 10%
  • Laite vaikutti havaintoon: Tietokoneen ruudulla mekko näytti todennäköisemmin sini-mustalta kun taas mobiililaitteen ruudulta se näytti todennäköisemmin valko-kultaiselta. Tulokseen voi vaikuttaa se, että tietokonetta käytetään todennäköisemmin sisällä ja mobiililaitetta myös ulkotiloissa.
  • Mekko havaittiin myöhemmin illalla todennäköisemmin sini-mustana. Kello 19 ja kello 23 ero oli 4%

Analyysi on ihan kiinnostava, mutta tulee mieleen, että onko tuo aineiston keräämisen tapa ollut paras mahdollinen. Jos viesteistä on kerätty vain avainsanat, ei välttämättä tiedetä, liittyvätkö avaisanat käyttäjän havaintoon. Viestissähän voi olla monenlainen mekkoon liittyvä lause. Varmasti tuo kyllä jotain suuntaa antaa, mutta en kyllä tekisi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä sen suhteen.

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): Värien havaitseminen, värit Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Facebook tietää minkä värisenä näet mekon

  1. Paluuviite: Ikä vaikuttaa mekon värien havaitsemiseen | Signaali & Kohina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s