Visuaalinen illuusio ja sen peilikuva

Japanilainen Kokichi Sugihara on erikoistunut tekemään videoita, joissa esineet luovat illusorisen vaikutelman tietystä kulmasta katsottuna. Sugihara on julkaissut hienon illuusiovideon, jonka nimi on ”Monitulkintainen autotallin katto.” Videossa autotallin katto näyttää erilaiselta suoraan ja peilistä tarkasteltuna.

Ilmiö liittyy erääseen näköaistin suurimmista haasteista: Kuinka laskea maailman kolmiulotteinen rakenne silmän verkkokalvolle heijastuvasta kaksiulotteisesta kuvasta. Näköjärjestelmä nojautuu laskennassa todennäköisyyksiin eli se olettaa tietyn verkkokalvokuvan olevan peräisin sen todennäköisimmistä ulkomaailman vastineesta. Yleensä menetelmä toimiikin, mutta riittävän ovelilla esineillä järjestelmää pystyy huijaamaan. Sugiharalla on myös muita hauskoja videoita samasta teemasta:

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Visuaalinen illuusio ja sen peilikuva

  1. Paluuviite: Epätodennäköisten esineiden peilikuvia | Signaali & Kohina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s