Epätodennäköisten esineiden peilikuvia

Blogasin lokakuussa japanilaisen Kokichi Sugiharan illuusioista, joissa esineet luovat illusorisen vaikutelman tietystä kulmasta katsottuna. Nyt Sugihara on julkaissut uuden videon, jonka illuusioesineet ovat vielä uskomattomampia kuin aikaisemmat.

Peilin kautta näkyvät esineet ovat niin erilaisia, että jotkut ovat jo pohtineet, jekutetaanko meitä kuvankäsittelyllä. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan Sugihara on tehnyt esineet erittäin nokkelasti näyttämään erilaisilta edestä yläviistosta ja takaa peilin kautta tarkasteltuna.

Ikävä kyllä Sugihara ei tällä kertaa näytä esineitä k0vinkaan paljon muissa asennoissa, mikä vaikeuttaa esineiden todellisen muodon ymmärtämistä. Eräässä kohdassa videota hän kuitenkin kääntää esineen ja silloin voimme hetken aikaa nähdä sen oikean muodon. Nappasin kuvan videon tästä kohdasta ja siinä näkyy, että esineen yläosan etu- ja takareunat ovat eri korkeudella. Lisäksi esineen yläosa on muokattu kaarevaksi oikean efektin saavuttamiseksi.

Sugihara

Sugiharan mainio illuusio liittyy tärkeään näköaistin kohtaamaan haasteeseen: Kuinka laskea maailman kolmiulotteinen rakenne silmän verkkokalvolle tulevasta kaksiulotteisesta kuvasta. Koska ongelma on tosi hankala, näkö käyttää käyttää rakenteen selvittämisessä olettamuksia maailman rakenteesta. Tällaisia olettamuksia ovat esimerkiksi, että maailma koostuu pinnoista tai että näkymän valolähde on todennäköisimmin ylhäällä. Sugiharan illuusiot perustuvat näön olettamusten huijaamiseen. Hän siis tekee epätodennäköisiä esineitä, joissa näköjärjestelmän todennäköisyysarviot menevät pieleen.

 

 

Tietoja jukkahakkinen

Työskentelen Käyttäytymistieteiden laitoksella, Helsingin yliopistossa. Tässä blogissa käsittelen havaitsemiseen liittyviä teemoja perustutkimuksesta visuaaliseen ergonomiaan.
Kategoria(t): illuusiot Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s